Proza: Guvernerova palača

Danijel Vlah, Guvernerova palača

Zvao se Jason i bio je povjesničar koji je došao u Rijeku jer je čuo da je ona ovogodišnja Europska prijestolnica kulture. Žudeći za upoznavanjem nove kulture, kupio je avionsku kartu za Zagreb, a u Rijeku je došao autobusom.

Kada se iskrcao na autobusnom kolodvoru Žabici, odmah mu je upala u oko crkva Gospe Lurdske. Očaran njezinom ljepotom i arhitekturom, znao je da ga još čeka puno predivnih znamenitosti Rijeke. Dok se šetao Korzom, glavnom i najvećom ulicom u Rijeci, promatrao je ljude oko sebe. Jasonu su se činili vrlo bezbrižni i veseli. Kako se nastavio šetati Korzom, uočio je dio zgrade na vrhu uzbrdice koja se proteže iznad širokih stepenica.

Ponesen svojom znatiželjom, Jason je brzim hodom krenuo prema uzbrdici. Dok se šetao, primijetio je staklenu zgradu sa svoje lijeve strane. Bila je predivna i izgledala je vrlo suvremeno. Na njoj je pisalo: Hotel Bonavia. „Znam gdje ću spavati ove noći“, mislio je Jason s blagim smiješkom na licu. Uz tu Bonaviju bila je prilijepljena zgrada s blago žutom fasadom. Jason je mogao čuti dječje glasove iz zgrade. Došao je do  otvorenog prozora i pogledao unutra. Vidio je djecu koja se Jasonu nisu činila starija od 17 godina. Igrala su odbojku sa strašću. Kako Jason nije trenirao nikakav sport, zavidio je njihovoj predanosti i kondiciji.

Nastavio je hodati uzbrdicom i kada je došao do kraja, u potpunosti je mogao vidjeti tu zgradu. Bila je bijele boje i sa svih strana okružena vrtovima. Stilsko opredjeljenje Jasona je podsjećalo na neorenesansi stil. Vanjskim dijelom zgrade prevladavale su vertikale i bio je umjerene dekoracije. Bila je pravokutnog tlocrta s naglašenim ulaznim trijemom i kolnim pristupom. Jason se uputio prema ulazu. Vrata su bila visoka i smeđe boje. Kada ih je otvorio, odmah je uočio velike stepenice koje se dijele na lijevu i desnu stranu. Unutrašnjost ima atrij u visini dvije etaže, natkriven svjetlarnikom oko kojega se dižu brojni saloni. Nakon nekoliko minuta razgledavanja, Jason je susreo kustosa koji je tamo radio. 

Putnika je jako zanimalo kako se zove ova misteriozna zgrada pa je ljubazno pitao. Kustos mu je rekao da se trenutno nalaze u Guvernerovoj palači. Objasnio je kako je građena kao poslovno-rezidencijalno središte u 19. stoljeću. Projektirao ju je Alajos Hauszmann, a izgradnju je vodio arhitekt Ferenc Jablonszki. Projekt je napravljen od 1892. do 1893., a izgradnja je tekla brzo, pa je 1897. godine zgrada već bila dovršena. Kustos je također rekao da je 1948. godine u Guvernerovu palaču smješten Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja čiji je prvi postav na drugom katu palače otvoren 1964. i prikazivao je razvoj pomorstva Rijeke i regije od najstarijih vremena do danas. Jason je zahvalio kustosu te je krenuo prema izlazu.

Oduševljen poviješću Guvernerove palače, Jason se zainteresirao za riječku baštinu te s uzbuđenjem uputio prema centru grada u nadi da će naći nešto još zanimljivije.

Danijel Vlah

Komentari