25 godina Revije lutkarskih kazališta i 60 godina riječkoga lutkarstva – 2020.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Leonila Marač


Prošle godine mogli smo u Rijeci pratiti Reviju lutkarskih kazališta koja se održala i u ovim teškim uvjetima. Riječ je o međunarodnoj manifestaciji koja postoji već 25 godina te okuplja lutkare i lutkarska kazališta iz Hrvatske i inozemstva. Riječki su lutkari 2020. proslavili i šezdeseti rođendan te sto godina lutkarstva u čitavoj Hrvatskoj.

 

Velika i mala publika na prošlogodišnjoj je Reviji lutkarskih kazališta uživala u deset predstava i u dvjema radionicama. Na jubilarnoj manifestaciji gostovali su lutkari iz BiH, Slovenije i drugih dijelova Hrvatske. Zbog koronavirusa nisu se mogla ostvariti sva planirana gostovanja, iz udaljenijih zemalja. Održala se i izložba na kojoj su bili postavljeni dijelovi scenografija te lutke predstava koje su gledatelji imali prilike gledati tijekom prijašnjih godina održavanja navedene riječke manifestacije. Predstavljene su i vrijedne knjige – „Lutkarski žanrovi na sceni Gradskoga kazališta lutaka Rijeka i suvremeno hrvatsko lutkarstvo“ Maje Verdonik te „Duša u stvari“ Livije Kroflin. Također, održana je i promocija časopisa za književnost i kulturu „Književna revija“, čija je tema bila stogodišnjica lutkarstva u Hrvatskoj.


Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Leonila Marač

Više o manifestaciji i Gradskome kazalištu lutaka Rijeka možete pročitati na sljedećim mrežnim stranicama: http://www.gkl-rijeka.hr/index.php/25-revija/ i https://rijeka2020.eu/dogadjanja/25-revija-lutkarskih-kazalista/. One su nam i poslužile kao izvor informacija.

 

Tonia Čorba