Proza: Turska kuća

Goran Boneta, Turska kuća

Student arhitekture iz Trsta jednoga dana posjetio je Rijeku. Htio je proučiti arhitekturu Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Čim je stigao u Rijeku, krenuo je prema Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Bio je jako uzbuđen. Tu je zgradu proučavao dosta dugo i sada je, napokon, može vidjeti uživo. Prošetao je oko nje više puta kako bi se mogao diviti i najmanjem detalju. Odjednom je ogladnio, pa se zaputio prema glavnoj gradskoj tržnici.Iva Miculinić, Tržnica

Na putu do tržnice ugledao je zanimljivu građevinu. Zaustavio se kako bi je bolje proučio. Zaključio je da je izgrađena u razdoblju historicizma. Vidljiv je utjecaj arapske arhitekture i umjetnosti. Za budućeg arhitekta ova je zgrada bila veličanstvena.

Student je proveo više od sat vremena proučavajući građevinu. U svoju bilježnicu bilježio je svaki detalj. Zgrada je imala pročelje crveno-žutih, horizontalnih pruga. Na pročelju su se nalazili slikani prikazi ljudskih figura, što nije tipično za orijentalnu islamsku kulturu. Zaključio je da je bilo različitih utjecaja na gradnju te prekrasne građevine.

Goran Boneta, Turska kuća

Nakon detaljnog proučavanja uputio se prema hotelu. Čim je došao u hotelsku sobu, krenuo je istraživati o toj zgradi. Saznao je da se zove Turska kuća te da je izgrađena 1879. godine. U toj zgradi djelovao je turski i grčki konzulat, pa su zato vidljivi različiti utjecaji.

Student je proveo  još dva dana u Rijeci uglavnom proučavajući arhitekturu. Kada se vratio u Trst, svojim prijateljima pričao je o gradu na Rječini te kako ga je najviše očarala Turska kuća. Kvarnerski je grad ponovno posjetio na dan otvorenja Europske prijestolnice kulture 2020. i, naravno, opet išao promatrati taj primjer riječkoga spoja različitosti.

Lara Desnica

Komentari