RI mapa: Poznavanje riječkih ulica

Petar Jelača


Jeste li se ikada našli u situaciji gdje vas je stranac upitao kako doći do određene destinacije u gradu? Sjećate li se kako je glasio vaš odgovor? Možda ovako: „Idete ravno, pa tamo skrenete, i onda idete do one žute zgrade, pa odete desno dok ne ugledate veliki Konzum, pa se spustite stepenicama dolje.”

Poznavanje imena ulica i dijelova grada Riječanima nije jača strana. U većini slučajeva nismo ni upoznati s ulicom koju osoba traži, a kamoli kako doći do nje. Građani  svakoj ulici pridodaju njezine specifičnosti te tako pamte imena… barem nekih. Kada biste kao turist ili stranac Riječanina upitali koje ulice vode do katedrale sv. Vida, ne biste nikada došli do same katedrale.

Uz pomoć anketnog upitnika, na uzorku od 20 ispitanika – učenika 3. razreda naše škole, saznajemo kolika je njihova snalažljivost u gradu Rijeci. Prema istraživanju većina ulica koje su poznate mladima danas poznate su zato jer se u njima nalazi značajna ustanova, kao na primjer kino ili kazalište. Na takva su pitanja skoro u potpunosti točno odgovorili. Možemo izdvojiti da 45 % učenika zna kako se Ulica Dobriše Cesarića nalazi na Srdočima, a 72 % učenika upoznato je s nazivom ulice koja je nedavno pridobila pozornost javnosti zbog novooslikanih murala na zgradama – Vodovodne. Ulica je tijekom prijašnje godine oslikana te uređena brojnim muralima u sklopu programa Rijeka murala, koji je sastavni dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020. 

Nina Grujičić

Zanimljivo je naznačiti da među svim ispitanicima postoje oni koji smatraju da se ulica u kojoj se nalazi sama njihova škola, Ulica Frana Kurelca, zove Ulica Franje Kurelca. Većina ispitanih učenika znala je da se riječki autobusni kolodvor nalazi na Žabici, uz iznimke koje smatraju da se on nalazi na Titovu trgu. Učenici relativno dobro razlikuju ulice i trgove koji se nalaze u Rijeci od onih koji se nalaze u Zagrebu, iako su neki uvjereni da se Ilica nalazi u Rijeci.

Razlog ovome fenomenu nikome nije u potpunosti jasan, svi smo njega svjesni te je upitno ako će doći do nekakve promjene u budućnosti. Izgleda da će nepoznavanje ulica ostati jedna od najznačajnijih nematerijalnih riječkih znamenitosti.

 

Nina Grujičić