HNK Ivana pl. Zajca na distanci 2020.

Goran Boneta


Riječkome kazalištu danas nije jednostavno doći do publike. Potrebno je poštovati propisane mjere, a i pridobiti pažnju građana za kulturna događanja. Kao i svi i riječki se umjetnici nastoje prilagoditi otežanim uvjetima.

 

Tijekom prošloga zatvaranja 2020. građanima su nudili čitav niz besplatnih događanja te nastojali dočarati atmosferu kazališta preko ekrana. Bilo je svakakvih zanimljivih predstava za sve uzraste, i svatko je mogao pronaći ponešto za sebe. Onaj tko voli glazbu, mogao je poslušati operne solistice i soliste koji su izvodili poznate duete iz opera s riječkoga repertoara, članove Riječkoga simfonijskog orkestra koji su održali pet komornih koncerata te članove Riječkoga opernog zbora kako pjevaju a capella poznate zborske dionice talijanskoga opernog repertoara. Tko voli balet, mogao je uživati u brojnim koreografijama kojima su se pokušali otkriti novi načini komuniciranja jezikom plesa. Pripremljeni su brojni videouradci, čitali su se stihovi i bajke, pjevale arije…

 

Iako su djelatnici riječkoga kazališta bili zadovoljni brojem pregleda i zadovoljstvom gledatelja, ljubitelji umjetnosti uglavnom više vole kazališne klupe negoli izvedbe na društvenim mrežama.

 

Više o događanjima tijekom doba distance možete pročitati na sljedećoj mrežnoj stranici: https://hnk-zajc.hr/zajc-uz-vas-2-kazaliste-u-doba-distance/. Ona nam je i poslužila kao izvor informacija. 


Tonia Čorba