JGL Muzej farmacije

Iva Radojčić


Prošlogodišnjega je listopada u centru Rijeke, u Užarskoj ulici na broju 11, otvoren JGL Muzej farmacije. Osnivači su muzeja Jadran Galenski laboratorij u suradnji s Gradom Rijekom te Muzejom grada Rijeke. Muzej nudi pregršt zanimljivog sadržaja koji posjetitelje upoznaje s povijesti svjetske i hrvatske farmacije. Stalni izložbeni postav sadrži vremensku lentu s važnim događajima i osobama iz povijesti farmacije, ljekarnički laboratorij i knjižnicu, vrt ozdravljenja s biljem, JGL kutak, oficinu ljekarne iz prve polovice 20. stoljeća te muzejsku suvenirnicu. Ljubitelje tehnologije muzej će uvelike  zainteresirati svojim interaktivnim sadržajem. Naime, posjetitelji mogu na ulasku uzeti tablet na kojem će skeniranjem odgovarajućeg koda vidjeti 3D zmiju (simbol ljekarništva) te će im se obratiti mnogi veliki znanstvenici poput Vladimira Preloga, Galena, Paracelsusa…  Posebno su iznenađenje VR naočale koje svoje korisnike vode u samu unutrašnjost ljudskog organizma te prikazuju na koji se način lijekovi bore protiv bakterija.


Iva Radojčić

Iva Radojčić


Iva Radojčić


Pavel, učenik trećeg razreda, odlučio je posjetiti ovaj muzej te podijeliti svoje dojmove:

– Posjet Muzeju farmacije grada Rijeke osigurat će dobro provedeno vrijeme cijeloj obitelji. Muzej nije prevelik tako da djeci neće ponestati pažnje i strpljenja kao što se to često zna dogoditi u galerijama umjetnina. Osim toga muzej izgleda jako moderno i svježe te ima puno dobro napravljenih digitalnih sadržaja uglavnom baziranih na proširenoj stvarnosti (AR). Nažalost, moram reći da je za potpuni obilazak potrebno puno čitati, tako da ne činite moju pogrešku i uzmite tablet koji daje pristup zvučnim zapisima teksta i košta samo nekih deset kuna. Meni je jednostavno lakše pratiti izložbe sluhom nego čitanjem. Naravno, izložba Muzeja farmacije ne sastoji se isključivo od poučnog teksta, nego i od primjeraka svakakvih farmaceutskih strojeva, alata te lijekova. Muzej čak ima čitav repliku jednog vintažnog farmakološkog laboratorija sa svakakvim staklenkama, keramičkim posudicama i praškovima. Sveobuhvatno muzej je farmacije na mene ostavio pozitivan dojam i preporučujem da ga se posjeti čim prije. Jedina stvar koja mi je smetala jest forsirana reklama proizvoda JGL-a. Znam da se zapravo radi o njima sufinanciranoj izložbi, ali previše je pažnje i prostora ove male izložbe posvećeno hvaljenju produkata JGL-a.


Iva Radojičić


Iva Radojčić

JGL Muzej farmacije idealna je prilika za upoznati svijet ljekarništva te vidjeti njegov razvoj i napredak od davnih vremena pa sve do danas. Istovremeno nudi edukativan i zabavan sadržaj te povezuje stare izloške s novim i modernim tehnologijama. Muzej definitivno vrijedi posjetiti!

 

Maritea Arelić