Kultna RI mjesta: Dnevni boravak

Lara Topalović

Svatko ima svoje mjesto, svoj dnevni boravak, na kojem rado provodi slobodno vrijeme tijekom dana. Nekima je to naslonjač u istoimenoj prostoriji, ali to može biti i garaža, radionica, pa čak i priroda. Ovaj book caffe poziva sve, pa tako i samu kulturu grada, da se u njemu opuste i da bude njihov – Dnevni boravak.

Pri početku travnja 2014. godine vlasnik Marko Rogić, bivši učenik naše škole, otvorio je vrata svojega objekta u Ciottinoj ulici, gdje stoji i danas (zbog okolnosti u kojima se nalazimo, doduše, s malo manje otvorenim vratima). Cilj je objekta pružiti ljudima ugodnu kućnu atmosferu u kafiću napravljenom za danje izlaske. Kada takvo mjesto vodi glazbenik, nije teško pomisliti da će mala pozornica lokala često ugošćivati nekoga. Taj stage nerijetko je bio (a sigurno će još i biti) polazna točka mnogim izvođačima, govornicima i manifestacijama, što Dnevni boravak zaista čini jednim od važnijih kulturnih mjesta grada.

Jedan nam je učenik, anonimac iz drugoga razreda, pružio svoje mišljenje: „Dnevni boravak? Naravno da sam čuo za njega, često sam išao s prijateljima tamo. Lijep prostor. Ima nekakvu atmosferu u kojoj se stvarno možeš opustiti, a i muzika je kakvu se rijetko u kafićima danas čuje. Još nisam išao na live nastup tamo, ali definitivno planiram, kad se otvori.“

Lara Topalović

Iako zatvorenih vrata, Dnevni boravak poziva sve da dođu jer se barem otvorio – prozor, kako kažu na Facebooku. Nadamo se da će se brzo vratiti u pogon i da će nastaviti biti maleno, ali svakako važno, žarište kulture.

 

Marko Drozdek