RI škole: Kultni "Kult" – školski list PRHG-a

Naslovnica Kulta, uz odobrenje PRHG-a 
(Nina Grujičić)

Nekadašnji učenici Edi Jurković i Dragan Ogurlić početkom su osamdesetih godina prošloga stoljeća u svojoj školi – Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, pokrenuli Kult. U ovome slučaju Kult ne označava religijski pojam, već je on naziv uspješnoga školskog lista u izradi učenika riječke gimnazije.

Povodom 390. obljetnice postojanja Prve riječke hrvatske gimnazije učenički je školski list Kult obnovljen. Novo izdanje lista, prepuno oštrih i satiričnih tekstova, zapaženo je na natjecanjima te niže uspjehe iz godine u godinu na srednjoškolskoj razini državne smotre LiDraNo. Kult je na natječaju Jutarnjega lista proglašen najboljim srednjoškolskim listom u Hrvatskoj.

Jedna od voditeljica lista profesorica je hrvatskoga jezika PRHG-a Helena de Karina koja nam je zajedno s glavnom urednicom Kulta Vanjom Milosavljević, učenicom 3.a razreda, odgovorila na nekoliko pitanja.


Stranica prošlogodišnjega lista, uz odobrenje PRHG-a
(Nina Grujičić) 

Kako je došlo do same ideje o obnovi Kulta? 

Profesorica Helena de Karina:

– Do ideje o obnovi Kulta došlo je prigodom obilježavanja 390. godišnjice postojanja Prve riječke hrvatske gimnazije. Mnogo smo se bavili pitanjima identiteta škole vezano uz tu obljetnicu i mogućnostima obilježavanja iste pa se u tom promišljanju prilično jednostavno i lako kristalizirala ideja o obnovi Kulta. Kult su početkom osamdesetih pokrenuli tadašnji učenici škole Edi Jurković i Dragan Ogurlić, a list je već u to doba imao veliki odjek. Obnoviti Kult možda i ne bi bilo toliko jednostavno da i sama nisam bila učenica škole u vrijeme kada je Kult izlazio pa znam i koliko je važan utjecaj ostvario u izgradnji  generacijskog identiteta. No, nisam sklona romantizirati prošlost, osobito ne  nauštrb ili kontra današnje mladosti, pa je prije donošenja odluke bilo važno čuti što učenici o toj ideji misle. Prihvatili su je s oduševljenjem, izuzetno željni prostora koji će im pružiti priliku da izraze svoje  misli, osjećaje, želje, očekivanja vezane ne samo uz školu, nego i širu zajednicu, ukratko prostor za djelovanje pisanom riječi. I nisu htjeli web, htjeli su papir u rukama. Shvatili su simboličku vrijednost. 

 

Koliko traju pripreme samoga školskog lista? 

Vanja Milosavljević:

– Zbog euforije oko izlaska novog broja skroz mi se pomutio pojam o vremenu, ali čini mi se da smo s pripremama počeli relativno rano, početkom 1. polugodišta. Prvo smo razmišljali o čemu bismo pisali i pri tome slagali tematski kostur broja, a kako je vrijeme prolazilo, tako je slika bivala sve bistrija i konačni ciljevi jasniji. U toj su fazi ideje počele nekontrolirano pristizati. Bujica. Osim tema, trebali smo naći i zainteresirane učenike koji bi sudjelovali što je također u početku znao biti problem. Na kraju su ipak brojni željeli surađivati, a čak su se i oni tvrdoglavi i sramežljivi odvažili pisati. Odradili smo odličan posao. Tu je i vizualni dio Kulta, ni na tom području nismo kaskali. Kult je dinamičan spoj slike i teksta, a veliki je doprinos tome ovogodišnje grafičke urednice Iris Matulja. Cijeli proces stvaranja broja trajao je do pred par dana, do izlaska iz tiska. Postoji toliko različitih segmenata posla za koje nisam ni znala dok se nisam našla u ulozi urednice. No, na kraju je sav trud urodio plodom, a kad list dođe u ruke, to je… trenutno ne mogu biti zadovoljnija rezultatom.   

 

Možete li nam opisati dosadašnju suradnju GAM-a i PRHG-a u novinarskom području? 

Profesorica Helena de Karina:

Kult je nasljeđe obiju škola. Naime, svojedobno su se dvije smjene jedne škole razdijelile u dvije različite gimnazije i u tom smislu suradnja između GAM-a i PRHG bi trebala biti prirodna i logična. Ona postoji, ali čini mi se da bi trebala, a to bih i željela, biti i snažnija i dinamičnija. Prije dvije godine učenici PRHG-a nikako nisu mogli realizirati ideju za naslovnicu Kulta, na kraju je naslovnicu napravila tadašnja maturantica GAM-a Daria Polić. S kolegom Goranom Krapićem, profesorom hrvatskog jezika iz GAM-a, planirala sam u ovoj školskoj godini intenzivniju suradnju, ali pandemija nas je malo zakočila, no nadam se da ćemo ju realizirati čim nam prilike dozvole. Svakako moram istaknuti i profesoricu Biljanu Valentin-Ban koja mi je također velika podrška. Prostora za suradnju je puno i vjerujem da ćemo ju razvijati u najboljem interesu učenika obiju škola. 


Stranica prošlogodišnjega lista, uz odobrenje PRHG-a
(Nina Grujičić)

Koliko sami profesori imaju utjecaj na završni produkt Kulta s obzirom na to da su tekstovi vrlo oštri i direktni? 

Vanja Milosavljević:

– Temelj Kulta su učenici koji su autori tekstova, profesori su tu da koordiniraju situaciju, budu nam podrška i eventualno daju svoje komentare ili prijedloge. Dakle, rekla bih da je njihov utjecaj minimalan, ali značajan u smislu osnaživanja učenika. Sigurna sam da Kult ne bi dočarao život i razmišljanja nas učenika, niti bi bio toliko živahan i raznovrstan da su se profesori više uplitali. Ovako odskačemo od uobičajene šablone i dobivamo mi – mladi ljudi, prostor za kreativnost i slobodu koja znači i odgovornost i ozbiljnost istovremeno. Za mene, novopečenu urednicu, veliku je ulogu odigrala podrška profesora, pogotovo profesorice Helene de Karine, jer mi je ova pozicija i cijela situacija bila skroz nova. Njezino iskustvo je nit vodilja, a učenici su generatori ideja. To je dobitna kombinacija. 

 

Što možemo očekivati od Kulta u budućnosti? 

Profesorica Helena de Karina:

– Teško pitanje. Ja sam, kako je Vanja rekla, valjda neka nit vodilja, ostajem u školi, učenici odlaze, a ja pokušavam spojiti prijašnje ljude i brojeve s novima, ali zapravo nema tu nekoga plana. Diktiraju ga učenici, okolnosti, pandemije, potrebe, učeničke ljutnje i radosti, prilike i neprilike. Osluškujem sadašnjost, ne predviđam budućnost. Sve je moguće. Možda ne izađe više ni jedan broj,  možda objavimo broj zajedno s GAM-om, možda objavimo više brojeva u sljedećoj godini? Ne volim ograničenja, makar i planirana, sve ovisi o našim učenicima i njihovim potrebama. 

 

Dok željno iščekujemo nova izdanja, dosadašnja tri broja novoga Kulta moguće je pronaći i prelistati na web-stranici Prve riječke hrvatske gimnazije.

 

Nina Grujičić